Добре дошли в моя блог!


БЛОГЪТ ЗА ТЕАТЪР съдържа над 140 рецензии, интервюта, изследвания и наблюдения свързани с театъра и хората, създаващи театър.
В изкуството критикът е единствения независим ресурс на информация. Свидетели сме на системна подмяна на критиката с откровен ПР. Всяка реклама има за цел да поддържа в нас единствено "неудържим оптимизъм". Подценяването на критичността в едно общество води до потискане на самокритичността и умението ни да се самокоригираме, но най-вече до смазването на критичния дух. А критичният дух е онзи, който помага да отстояваме индивидуалните си свободи.
Приятно четене!

събота, 15 септември 2012 г.

ВТОРИ БРОЙ "BLOGЪТ ЗА ТЕАТЪР"




Във втори брой на „Blogът за Театър” Ви представям чрез няколко интервюта част от творците, които активно създаваха през 90-те години на миналия век новите театрални посоки на българския театър. В един открит разговор с режисьорката Лилия Абаджиева правим опит да възстановим духа и енергията на 90-те години, време на утопии и революции, на бунт, който днес утихна в конформизъм. „Уморих се!” – казва режисьорката, която имаше дързостта дълги години да скандализира по-консервативните от нас. И докато Лилия Абаджиева в разговора ни отразява и споделя онзи деликатен свят в себе си, режисьорът Явор Гърдев поднася един по-практичен, почти хирургично анализиращ и едновременно с това дистанциран поглед върху театралния живот, който все повече се превръща в пазар. В този втори брой Ви представям и важния за мен авторски текст на хореографката Мила Искренова „Реалност, без която не можем...”, който стана повод за нашия разговор за съвременната театрална реалност у нас и дали сме част от „реалността, която в момента не предлага алтернативи освен една: трябва да си „лукав”, за да оцелееш.”
И защото непрекъснато сме облъчени от думата „криза” реших в един по-кратък текст да Ви запозная със събитията около спасяването на културата по време на Голямата Депресия в Съединените Американски щати през 30-те години на миналия век. Поуките, които можем да извлечем от тази информация, са много, но най-вече съзнанието, че хората на културата по време на кризата в САЩ се превръщат в приоритет на държавата, като носители на най-големия потенциал на нацията.
Както и в първи брой на списанието на последните му страници Ви представям още един съвременен български текст за театър „Пиеса за умиране” от Ани Васева и Боян Манчев, състоял се на сцената на The Fridge и Сфумато през 2011 г. След пиесата отново Ви давам възможност в рубриката „Форум” да прочетете по-голямата част от отзивите за пиесата и представлението.
И тъй като ни предстои новият театрален сезон 2012/2013 в кратък текст Ви информирам относно репертоарните стратегии на софийските театри. За нетърпеливия театрален зрител давам възможност да се информира на последната страница на списанието за премиерите, които ни очакват през месец септември.
И защото не бива да забравяме, че всяко индивидуално усилие, за да е успешно е изградено с вярата и помощта на всички около нас, благодаря отново на тези, които продължиха да вярват в мен и в този проект.

Втори брой на списанието можете да закупите от 20 септември на следните места:

Дюкян Меломан, ул. 6-ти септември 7а  
Книжарница Петър Берон, ул. Шишман 2
Арт Хостел, ул. Ангел Кънчев 21а, Книжици, ул. Аксаков 10
Книжарница НАТФИЗ, ул. Стефан Караджа 20,
Paper Cake – Книжарница за съвременна  литература, ул. Г. С. Раковски 122,

Снимка на корицата: спектакълът „Пиеса за умиране”, фотограф Иван Дончев

Няма коментари:

Публикуване на коментар