Добре дошли в моя блог!


БЛОГЪТ ЗА ТЕАТЪР съдържа над 140 рецензии, интервюта, изследвания и наблюдения свързани с театъра и хората, създаващи театър.
В изкуството критикът е единствения независим ресурс на информация. Свидетели сме на системна подмяна на критиката с откровен ПР. Всяка реклама има за цел да поддържа в нас единствено "неудържим оптимизъм". Подценяването на критичността в едно общество води до потискане на самокритичността и умението ни да се самокоригираме, но най-вече до смазването на критичния дух. А критичният дух е онзи, който помага да отстояваме индивидуалните си свободи.
Приятно четене!

сряда, 12 септември 2012 г.

СОФИЙСКИТЕ ТЕАТРИ ЩЕ ЗАЛОЖАТ НА КЛАСИКА И НЕПОЗНАТИ ТЕКСТОВЕ ПРЕЗ НОВИЯ СЕЗОН 12/13


През новият театрален сезон 2012/2013 ни очаква освен традиционните мащабни класически произведения на голяма сцена и  нови или непознати за нас театрални текстове, предвидени за камерните пространства.  По-долу може да се информирате за репертоара на Народен театър, Младежки театър, Сатиричен театър, Малък градски театър и Театър на българската армия. 

ТЕАТЪР НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

На 5 юли 2012 започнаха репетициите на най-зрелищното представление, което ни очаква в Театъра на Армията през новия сезон - "Декамерон" по Дж. Бокачо с режисьор Диана Добрева. Драматизация е на Ангел Еленков (Ачи) и Диана Добрева, като се очаква да бъде завършена до края на лятото. Премиерата е през ноември. Сценограф и костюмограф е Нина Пашова, но очаквам намесата и на Диана Добрева във визията на спектакъла, тъй като именно пищните образи и играта с цветовете на сцената са запазена нейна марка. Музиката е на Петя Диманова, с която Диана Добрева работи още от самото начало на режисьорската си кариера през 2006г. ("Медея" ТР Сфумато). Хореограф е Татяна Николова. В проекта участват 14 актьори от театъра: Анастасия Ингилизова, Ангел Генов, Антоанета Добрева - Нети, Веселин Анчев, Георги Къркеланов, Екатерина Стоянова, Иван Радоев, Лидия Инджова, Милен Миланов, Мирослав Косел, Радина Кърджилова, Мимоза Базова, Стефка Янорова, Тигран Торосян. 

Все още не се знае точното разпределение на ролите, което предстои да се уточни в хода на репетициите и завършването на драматизацията на "Декамерон". Единственият сценичен опит през последните години на произведението на Бокачо е на Александър Морфов през 1999г. в Народен театър "Декамерон или кръв и страст по Бокачо".

Първата премиера за сезона в Театъра на Армията беше предвидена за септември месец, но се отложи за началото на октомври. Режисьорът Красимир Спасов още през март започна репетициите на "Кой се страхува от Вирджиния Улф" от Ед. Олби. Преводът е на Григор Павлов, а сценичната редакция и музикалното оформление, освен режисурата е на Красимир Спасов. Сценограф на спектакъла е Красимир Вълканов. В знаковия текст на Олби участват актьорите: Иван Радоев (Джордж), Стефка Янорова (Марта), Веселин Анчев (Ник), Радина Кърджилова (Хъни). 
Теди Москов ще драматизира емблематичното произведение на Волтер "Кандид".
 До края на театралния сезон 2012/2013 се очаква на сцената на Театъра на Армията да поставят отново щатните му режисьори. Николай Ламбрев-Михайловски ще постави "Ромео и Жулиета", а за Стайко Мурджев още не е уточнено заглавието.


НАРОДЕН ТЕАТЪР

Започнаха репетициите на „Хамлет”, реж. Явор Гърдев. В мащабния проект на голяма сцена участват 30 актьори от театъра, както и двама сценографи – Даниела Олег Ляхова и Никола Тороманов (Фичо), а сценографът Венелин Шурелов ще прави видео и 3Д моделиране. Знаем със сигурност, че ще има и специалисти за хореографията – Виолета Витанова и Станислав Генадиев, с които Явор Гърдев работи и в спектакъла „Нощна пеперуда”. Двамата ще участват и и като актьори в спектакъла. (за повече подробности виж тук)

В началото на сезона (септември) започва да репетира на Камерна сцена режисьорът Крис Шарков, който ще постави пиеса на Елена Алексиева с работно заглавие „Мърт – сцени из живота на един възпитател на кучета”. Последно заглавието е уточнено да бъда "Терапевтът". Пиесата не е поставяна и е последната на Елена Алексиева. Миналата година имаше четене на маса в Пловдивския театър на друга нейна пиеса „Глас” представена от актрисата Ивана Папазова. В „Мърт...” един ветеринарен доктор се превръща в психоаналитик на господарите на кучетата, които лекува, но влиза и в друга роля – на манипулатор. Пиесата е за шест актьори. Сценограф на „Мърт” е Венелин Шурелов, костюми – Елица Георгиева. Разпределението ще го разберем до дни.

Още една премиера до края на 2012 предстои на Камерна сцена на Народен театър. Последната и най-прясна пиеса на Стефан Цанев „Кошмар или убийте поета” ще бъде режисирана от Маргарита Младенова. Заглавието по-късно беше уточнено да бъде "Духът на поета". Текстът представя един въображаем диалог между Захари Стоянов и Стефан Стамболов. Изборът на тази пиеса звучи съвсем естествено след последната премиера на Маргарита Младенова в Народен театър - „Рицарят на Светия Дух” от Боян Папазов, където духът на Алеко Константинов води въображаема съдебна защита на убийците си. Вероятно уроците от онази епоха отново се завръщат днес и звучат все по-актуално.
Александър Морфов ще е вторият режисьор, който ще постави Шекспир на сцената на Народен театър през новия сезон. Изборът му пада върху комедията "Както ви харесва". Вероятно премиерата ще е следващата година.  Другият режисьор, също трайно присъстващ в последните години в афиша на Народен театър, Теди Москов ще постави още едно класическо произведение - "Животът е сън" от Калдерон.
На камерна сцена се очаква тандемът Йордан Славейков и Димитър Димитров ("Паякът", Сфумато) да поставят пиесата на вече придобилия известност драматург Жорди Галсеран "Бурунданга". Предстои и излизането на следващата им пиеса, която отново е написана в съ-авторство като "Паякът".

Още едно заглавие от афиша на най-голямата ни театрална сцена е предложението на Валентин Танев, като режисьор на спектакъла, "В съседната стая или пиеса за вибратора" от Сара Рул. На сцената на бившия театър "Сълза и смях" ще ни образоват за недалечното историческо минало на вибратора, когато, според думите на режисьора, той е бил ползван с медицински цел в борбата с женската истерия. В тази пикантно-сексуално-образователна постановка участват Стефан Спасов, Бойка Велкова, Фахрадин Фахрадинов, Илиана Лазарова, Цвети Даскалова, Мариус Донкин, Надя Стефанова.
Друг актьор ще влезе в ролята на режисьор, отново поощрен от Народен театър, Михаил Петров, който ще постави "Обир" от Джо Ортън, британски драматург, известен с шокиращите си текстове. Убит е през 1967г. от приятеля си.  

МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР

Младежки Театър също залага на нова драматургия и още в началото на октомври ни предстои да се запознаем с нов за България съвременен хърватски текст „Летище” от Тен Шивичич. Авторката е съвсем млада, живее в Лондон и е ученичка на Биляна Сръблянович. Пиесата е поставяна много пъти и е превеждана на много езици. Специално за тази премиера е преведена от Русанка Ляпова, а оригиналното заглавие на текста е „Светулки”. Действието в пиесата се развива на едно европейско летище, където блокират полетите и пътниците са принудени да стоят в летището. Различните съдби на пътуващите се преплитат – там случайно се откриват възрастни любовници, отдавна изгубили връзка по между си, млада рускиня, жертва на трафик на хора ...и още много други. Режисьор на спектакъла на голяма сцена е Владимир Люцканов, а сценограф е Елена Иванова, хореограф – Таня Соколова. В спектакъла участват почти целия актьорски състав на театъра – Койна Русева, гост – проф. Атанас Атанасов, Стефан Мавродиев, Ангелина Славова, Бойко Кръстанов, Искра Донова, Елена Бърдарска, Лилия Гелева, Вежен Велчовски, Гергана Христова, Ярослава Павлова и др. 

Репетициите на „Летище” са прекъснати и ще продължат през септември, а от 15 юни започват репетициите на голяма сцена на „Господин Балкански” с режисьор Бина Харалампиева. В ролята на Г-н Балкански е Герасим Георгиев – Геро, а гост актьор е Димо Алексиев. Премиерата в началото на октомври ще е първата за театъра за следващия сезон.
Проф. Красимир Спасов също ще поставя в Младежкия театър. Този път е избрал текстът на Стефан Цанев "Деца на света", определен от автора като "тъжна комедия". "Смешната комедия" "Духът на поета" е заета вече от проф. М. Младенова за сцената на Народен театър. И двете пиеси на Стефан Цанев излязоха от печат през май тази година. (виж: http://www.book.store.bg/p74771/duhyt-na-poeta-smeshna-tragedia-deca-na-sveta-tyzhna-komedia-stefan-canev.html

През ноември влиза в репетиции и режисьорката Деси Шпатова, която се е спряла върху „Из живота на марионетките” от Ингмар Бергман. Все още не е изяснен актьорския състав.

САТИРИЧЕН ТЕАТЪР

Първата премиера в началото на октомври е на режисьора Боян Иванов „Истерия” от Тери Джонсън. В момента репетициите са прекъснати поради ремонт в театъра. Спектакълът е на голяма сцена, сценограф е Елица Георгиева. Участват актьорите Тодор Близнаков, Веселин Цанев, Благовест Благоев и Силвана Пишимарова, която от декември е на щат в театъра.

В края на октомври или в началото на ноември излиза и спектакъла на Йосиф Сърчаджиев – „Прелестите на изневярата” от Красногоров. Текстът се състои от седем миниатюри и авторът е дал пълна свобода да бъдат поставяни и размествани по избор на режисьора. Миниатюрите са по двойки и участват Полин Лалова, Стефан Щерев, Силвана Пишимарова, Ани Вълчанова, Димитър Живков, Жанет Йовчева и Пламен Великов.

МАЛЪК ГРАДСКИ ТЕАТЪР


Сезонът за Малък Градски Театър ще започне с премиера още на 1-ви октомври. Театърът залага на емблематичния за българския театър текст на Йордан Радичков "Суматоха", а режисьор е Мариус Куркински. В представлението ще участва целият млад състав. Допълнителна информация за разпределението може да видите тук.

Втората премиера до края на 2012 ще е на режисьора Стайко Мурджев, но все още се колебаят за избора на текст дали да е класически текст, на който държи самият режисьор или един по-съвременен, като „Прашка” на Н. Коляда. В края на лятото стана ясно, че Стайко Мурджев се е спрял на "Талантливият мистър Рипли" (филма на реж. Антъни Мингела, с участието на Джъд Лоу, Мат Деймън, Кейт Бланшет и Гиунет Полтроу). 
Вероятно следващата премиера ще е през март месец на режисьорката и директора на Малък Градски Театър Бина Харалампиева, но заглавието също не е уточнено. Все още стои под въпрос дали кинорежисьорката Зорница София ще постави в театъра, но ако това се случи, ще е чак през пролетта на 2013г. Този проект лежи на бюрото на Бина Харалампиева още отпреди две години, но по нейни думи пиесата, която Зорница София е открила и предложила, си струвало цялото търпение. 

СФУМАТО

Най-после двамата режисьори на Сфумато проф. Маргарита Младенова и Иван Добчев отново ще работят заедно над проекта "МЕДЕЯ, моята майка". В създаването на драматургичен текст участва и поетът Стефан Иванов.
Очаквайте скоро и допълнителна информация за останалите театри.

ТЕАТЪР СОФИЯ

Първа премиера за сезона в общинския театър (5 октомври) е тийнейджърският мюзикъл "Скачай" от Здрава Каменова ("Праехидно"). Режисьор на мюзикъла е Калин Ангелов, който миналата година режисира друга пиеса на Здрава Каменова "Гарфънкъл търси Саймън" (Сатиричен театър). Музиката е на Мартин Каров, а хореографията на Ана Митева.
Предстои и друга юношеска програма с продължението на "Тримата мускетари", отново с режисьор Атанас О`Махони. Историята ще се пренесе в днешно време. Следващата календарна година предстои и Шекспир на сцената на "Театър София" - "Напразни усилия на любовта". Все още не се знае режисьора, който ще постави ренесансовата комедия.
Декември предстои премиерата на "Квазимодо" с режисьор Лилия Абаджиева. В драматизацията на "Парижката Света Богородица" участва и Димитър Стоянович. Все още разпределението на ролите не е ясно, въпреки упоритата мълва, че Калин Врачански ще влезе в ролята на Квазимодо.

"Маскарад" от Лермонтов е другото епично предложение на "Театър София". Режисьор на руското класическо произведение е Стайко Мурджев. Премиерата се предполага да излезе чак другата година. 
 
ТЕАТЪР "ВЪЗРАЖДАНЕ"

Чак през ноември е първата премиера в камерния театър на пл. Славейков. Режисьорът Съни Сънински се хвърля да ни разказва за двойнственият живот на Фреди Меркюри, като за целта двама от младите актьори на театъра - Свежен Младенов и Анатолий Лазаров ще се превъплъщават в двете лица (на интелектуалец/домошар и на шоумен) на легендарния вокал на Куийн. Автор на текста "Последната тайна на Меркюри" е театралният журналист Ирина Гигова (в. Новинар). Късната есен започват репетициите на "Бентът" от ирландския автор Конър МакФърсън с режисьор Влади Люцканов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар