Добре дошли в моя блог!


БЛОГЪТ ЗА ТЕАТЪР съдържа над 140 рецензии, интервюта, изследвания и наблюдения свързани с театъра и хората, създаващи театър.
В изкуството критикът е единствения независим ресурс на информация. Свидетели сме на системна подмяна на критиката с откровен ПР. Всяка реклама има за цел да поддържа в нас единствено "неудържим оптимизъм". Подценяването на критичността в едно общество води до потискане на самокритичността и умението ни да се самокоригираме, но най-вече до смазването на критичния дух. А критичният дух е онзи, който помага да отстояваме индивидуалните си свободи.
Приятно четене!

понеделник, 13 февруари 2006 г.

БАЛКАНСКИ ИСТОРИИ

Месец февруари се оказва ударен за Държавния театър "Сълза и Смях". След двете нови заглавия в афиша - "Нощта на кардинала" и "Оркестър Титаник", излиза и дългоочакваната комедия "Д-р" на сръбския автор Бранислав Нушич. Сценичната версия, музиката и постановката са на директора на театъра Бойко Богданов със специалното участие на актьорите Ванча Дойчева, Тончо Токмакчиев и Мария Сапунджиева.
"Д-р" ще е театрално събитие, което завършва цикъла и любовта ни към родната култура." Както споделя режисьорът, театърът има нова стратегия, която отделя специално внимание на българските текстове. "Днес попаднахме в булевардната литература от типа на екшъните и българинът загуби връзката на своята идентичност, какво става с неговия живот, сега и тук." С комедията на Нушич Бойко Богданов затвърждава на театралната сцена вкуса и радостта от балканския хумор, необходимостта от познатия език, близките теми и откровения смях. 
Пиесата е написана в началото на миналия век и носи типичните черти на балканската комедия - автоиронията и присмеха към някои елементи от националните ни стереотипи с ефекти на абсурда и парадокса - един безкраен карнавал от "нрави и типове сръбски". В сюжета са вплетени много интриги, обърквания, абсурди в рамките на едно семейство. Синът на прислужницата е пратен да учи за доктор, за да вземе тапия на името на сина на чорбаджията, който предпочита кафаните и нощния живот. Ролята на господарския син през 60-те години в югославския киношедьовър бе изиграна от Бата Живойнович, който през 2005 г. стана кандидат за президент в Сърбия и е смятан за един от най-популярните сръбски актьори, който е покорил даже и китайската публика. След много перипетии на финала чорбаджията държи на коленете си внучето, което всъщност е дете на зетя, който пък е синът на прислужницата и бившия мъж на настоящата съпруга на сина му...
Театралната премиера на "Сълзата" беше предварително скандализирана с обвиненията в кражба от директора на Сатиричния театър Рашко Младенов. Премиерата е трябвало да се състои декември 2005 г. на сцената на "Сатирата" под режисурата на Бойко Богданов и с участието на щатните актьори на трупата на театъра, но директорът на "Сълзата", недоволен от микроклимата в "Сатирата", пренесъл спектакъла в неговия театър, където го последвали две от актрисите. 
С него не тръгнали Тодор Колев и Стоянка Мутафова, която по обвиненията на Богданов не се явила на репетиция, а техническите неуредици на "Сатирата" също попречили на нормалния репетиционен процес. Както артистично споделя режисьорът за пиесата, "почнах я в един театър, па я изкарвам в друг. Почнах я с едни артисти, па изскача с други. Почнах я с обещания от едни спонсори, а я платиха други..."
Едва ли е нужно повече, за да се привлече вниманието на театралната софийска публика, но директорът на театъра хвърля ново предизвикателство, като обещава на премиерата по две безплатни кебапчета и сръбска музика за всички зрители. Това вероятно няма да е в контекста на римската сентенция " Народът иска хляб и зрелища!", а желанието на режисьора още по стълбите на Държавния театър "Сълза и смях" да се потопим в истинската балканска атмосфера.
Сценограф - Светослав Кокалов, художник на костюмите - Петя Стойкова, музикален консултант - Михаил Шишков и актьорите Веселин Мезеклиев, Милена Маркова, Йордан Биков, Елена Кънева, Анета Янкова, Пламен Добрев, Венцеслав Кисьов, Михаил Милчев, Койна Русева, Добриела Попова, Стефан Щерев, Дияна Спасова, Йордан Бенчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар