Добре дошли в моя блог!


БЛОГЪТ ЗА ТЕАТЪР съдържа над 140 рецензии, интервюта, изследвания и наблюдения свързани с театъра и хората, създаващи театър.
В изкуството критикът е единствения независим ресурс на информация. Свидетели сме на системна подмяна на критиката с откровен ПР. Всяка реклама има за цел да поддържа в нас единствено "неудържим оптимизъм". Подценяването на критичността в едно общество води до потискане на самокритичността и умението ни да се самокоригираме, но най-вече до смазването на критичния дух. А критичният дух е онзи, който помага да отстояваме индивидуалните си свободи.
Приятно четене!

сряда, 13 април 2011 г.

ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА 28 март 2011

28 март БНТ - Денят започва с култура - обсъждане на театралните награди "ИКАР" - доц.Виолета Дечева, Гергана Пирозова и наградените Вл. Люцканов (най-добър спектакъл "Нортдост"), и Мария Илчева и Александър Деянов - Скилър за музиката на "Ноктюрно". В третия файл обсъждаме предстоящия закон за сценични изкуства заедно с унгарката Марта Вайда - секретар на унгарското театрално сдружение и доц. Виолета Дечева.
След коментара ми, че театралната гилдия е ръкопляскала на Министъра на културата г-н Вежди Рашидов на раздаването на театралните награди "ИКАР", докато цяла година ги е наричал лумпени и тунеядци, получих обаждане от Министерство на културата да се извиня публично, лично или по имейл на Министъра, или да дам писмени доказателства, че той е използвал точно тези думи, които не му били в речника...Не съм се извинявала на никого. Но си давам сметка за претенциите и заниманията, макар и краткотрайни, на нашия Министър на културата. Радвам се обаче, че от този телевизионен разговор става ясно, че г-н Люцканов, в качеството си на директор на Младежки театър, заяви, че участва дейно в състоящата се според него успешна театрална реформа. Аз съм доволна, че знам поне един, който стои открито зад нея и носи отговорност за последствията от нея. Надявам се!

Няма коментари:

Публикуване на коментар