Добре дошли в моя блог!


БЛОГЪТ ЗА ТЕАТЪР съдържа над 140 рецензии, интервюта, изследвания и наблюдения свързани с театъра и хората, създаващи театър.
В изкуството критикът е единствения независим ресурс на информация. Свидетели сме на системна подмяна на критиката с откровен ПР. Всяка реклама има за цел да поддържа в нас единствено "неудържим оптимизъм". Подценяването на критичността в едно общество води до потискане на самокритичността и умението ни да се самокоригираме, но най-вече до смазването на критичния дух. А критичният дух е онзи, който помага да отстояваме индивидуалните си свободи.
Приятно четене!

четвъртък, 30 май 2013 г.

КОМЕНТАР НА ХОРЕОГРАФА ГАЛИНА БОРИСОВА ПО ПОВОД ПИСМОТО НА РЕЖИСЬОРА БОЙКО БОГДАНОВ
Галина Борисова - хореограф
30.05.2013


Коментар на хореографа
ГАЛИНА БОРИСОВ  към писмото на Бойко Богданов, получено на e-mail на Гергана Пирозова и публикувано в блога на 3 април 2013


 


Тука искам да изкажа и моето лично мнение относно писанията на Б. Б. Богданов, който няма срам да се обажда да ходатайства за собствения си проект пред комисията от "двете балерини" , като им звъни и преди и след конкурса, без да изчаква официалните решения. Той значи вече знае кой е в комисията (тоест има връзки или поне има информацията, кои са в комисията, а за сега Общината не обявява това публично). Бойко не е разбрал даже в личния си разговор по телефона, че проектът не е успял да спечели поради недостиг от само няколко точки, с които е бил по-малко одобрен от други танцови проекти. Проектът му не е бил одобрен не само от двете балерини, а и от музиковеди и композитори ("творчески съвет"), тоест цялата комисия към отдел Култура към Столична община. Г-н Богданов явно обича да монологизира, той даже не е чул обясненията на едната балерина...
Проектът не е отрязан на първо четене, а не е спечелил необходимите точки след много четения на 10-тина човека експерти, всеки в своята област професионалист и отговорен към всичките инициативи, които се разглеждат.
Освен това въпросният проект има много неточни документи, въпреки които той е допуснат след първоначалната селекция по документи. Например, има препоръка от Министерството по култура, а те са субсидирали вече и подкрепили този проект, което не е етично и не отговаря на условията.

Не ми се коментират тука публично и други подробности, защото тука не е мястото, пък и стилът на статията не ми отговаря на критериите, за да отговарям. Просто не мога да допусна само едната страна да се изказва, и то с неверна информация.

Относно комисиите, и аз бих искала те да са публични и всеки да носи отговорност.

Относно "горкият "Чайковски и "Лебедово езеро", не бих искала да влизам в подробности.

Самата аз не съм била допускана от първоначалната комисия към Софийска община, но не съм звъняла да притеснявам лично хора от комисии или да ходатайствам за проектите си.

Относно Морис Бежар и кой къде е учил, това има ли значение, след като стила на писане и говорене даже и след обучения в чужбина си остава от времето на Баба Гица (това сравнение не е мое, а на автора на статията).

С цялото ми уважение към Б. Б. Богданов, проекта им, и блога на Гергана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар