Добре дошли в моя блог!


БЛОГЪТ ЗА ТЕАТЪР съдържа над 140 рецензии, интервюта, изследвания и наблюдения свързани с театъра и хората, създаващи театър.
В изкуството критикът е единствения независим ресурс на информация. Свидетели сме на системна подмяна на критиката с откровен ПР. Всяка реклама има за цел да поддържа в нас единствено "неудържим оптимизъм". Подценяването на критичността в едно общество води до потискане на самокритичността и умението ни да се самокоригираме, но най-вече до смазването на критичния дух. А критичният дух е онзи, който помага да отстояваме индивидуалните си свободи.
Приятно четене!

сряда, 17 юли 2013 г.

ИЗЛЕЗЕ НОВИЯТ БРОЙ НА СПИСАНИЕ "BLOGЪТ ЗА ТЕАТЪР"


От 19 юли четвъртото книжно издание на "Blogът за театър на Гергана Пирозова" можете да закупите от:
книжарница Петър Берон, ул. Шишман
Книжици, ул. Аксаков 10
книжарница НАТФИЗ
Дюкян Меломан, ул. 6-ти септември 7а
Арт Хостел
Paper Cake
 
 
Списанието “Blogът за театър на ГерганаПирозова“ e създадено през 2012 г. като книжно продължение на виртуалния Blog за театър. След системното унищожаване в последните години на пространствата за критично отразяване на културни събития у нас, реших да направя мое пространство за театър като превърна виртуалния “Blog за театър“ в периодично издание. Отново напомням, че в изкуството критикът е единствения независим ресурс на информация. Свидетели сме на системна подмяна на критиката с откровен ПР, а всяка реклама има за цел да поддържа в нас единствено "неудържим оптимизъм". Подценяването на критичността в едно общество води до потискане на самокритичността и умението ни да се самокоригираме, но най-вече до смазването на критичния дух. А критичният дух е онзи, който помага да отстояваме индивидуалните си свободи.

В този четвърти брой на списанието представям един от най-интересните театрални творци в областта на неконвенционалния театър - Неда Соколовска. Като първи и единствен до този момент български режисьор, поставящ вербатим театър – жанр дълбоко свързан със социалното и политическото, публикувам голямо интервю, в което можем да разберем повече за жанра, позициите на режисьорката и нейните намерения.
Традиционно на последните страници на списанието можете да прочетете и една съвременна българска пиеса – „Самотни персонажи“ от Васил Дуев, като част от новата вълна в драматургията. На страниците на списанието има и няколко театрални рецензии, които отразяват актуалните събития през този театрален сезон.

Само в “Blogът за театър“ можете да прочетете една голяма част от проведената през месец юли дискусия в Театър „Сфумато“ на тема: Кой е героят на нашия ден?, в която присъстваха редица театрали, писатели, философи и журналисти. Публикувам тази част от дискусията, в която д-р Николай Михайлов и режисьорът Явор Гърдев противопоставят своите позиции, обвързани с днешнинте протести и ролята на театъра днес.

Благодаря на всички, които подкрепят и вярват в проекта “Blogът за театър на Гергана Пирозова“

Приятно четене!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар