Добре дошли в моя блог!


БЛОГЪТ ЗА ТЕАТЪР съдържа над 140 рецензии, интервюта, изследвания и наблюдения свързани с театъра и хората, създаващи театър.
В изкуството критикът е единствения независим ресурс на информация. Свидетели сме на системна подмяна на критиката с откровен ПР. Всяка реклама има за цел да поддържа в нас единствено "неудържим оптимизъм". Подценяването на критичността в едно общество води до потискане на самокритичността и умението ни да се самокоригираме, но най-вече до смазването на критичния дух. А критичният дух е онзи, който помага да отстояваме индивидуалните си свободи.
Приятно четене!

вторник, 13 ноември 2012 г.

ФЕСТИВАЛ НА СВОБОДНИЯ ТЕАТЪР ВТОРО ИЗДАНИЕ ЗАПОЧНА!




Ако сте от най-ентусиазираните почитатели на наричащия себе си независим театър, непременно трябва още от днес да започнете театралния маратон, за да проследите всички предложения на Второто издание на Фестивал за Свободен Театър от 14 – 18 ноември. Това изтъркано клише „маратон” обаче е напълно валидно в този случай. 16 представления, от тях 6 премиери  и няколко интересни дискусии, лекции и уъркшопи, са разпръснати в 10 различни точки на София, като мазета, музеи, галерии, читалища, даже баня. Някои от проектите очевидно няма да могат да бъдат проследени от театралните маниаци, поради почти невъзможно малкото време между едно представление и друго, отдалечени на километри едно от друго. 

Но всяко нещо си има решение. Затова най-добре маратонът да започне два дни преди фестивала с премиерния проект на сдружение „36 маймуни” в Софийската централна баня, които предвидливо предложиха 4-ти предварителни  представяния, преди събитието им на 14-ти ноември в рамките на фестивала. Предвидливо сме посъветвани от организаторите да си носим топли дрехи, защото Централната баня със сигурност не се отоплява.

"НАВРЕМЕ" -  12, 13-ти ноември от 20 часа  и на 14-ти от 19 ч. в Софийската централна баня четирима режисьори предлагат четири миниатюри с обща тема Времето, като предлагат мини-опера, филмов театър, пърформанс-лекция, пърформанс-четене, като в последната желанието е зрителите да участват в създаването на общия контекст/спектакъл. Стремежът към  контакт с публиката е разбираем, нали все още наваксваме постмодерните открития в театъра, отпреди повече от 20 години, в посока интерактивен театър – в превод – театър, в който активно се провокира съ-участието на публиката.  
Първата  миниатюра е на режисьора Мортен К. Роесен, който определя жанра като мини-опера, в която участват двама певци и едно пиано. „Срещата” изследва „онзи изплъзващ се миг на срещата”. В проекта участват: сопрано – Петя Миланова, тенор – Пламен Папазиков, пиано – Благовеста Ангелова. Автор на либретото е Микел Бонде, композитор – Клаус Семрау. Веднага след музикалната миниатюра.

Йорданка Стефанова
„Победителят на времето”  е на Василена Радева, определила проекта като филм-фантом, ползвайки филм от 1927 г.,  за съновиденията на една жена и неосъществения край на света през 2012-та. Участват Йорданка Стефанова, Нейтън  Купър и Константин Кучев. Много е приятно, че младите (това определение така се изтърка, че скоро ще стане обидно) се обръщат към актьори като Йорданка Стефанова, която е с различна актьорска партитура от... ето, пак го казвам, „младите” актьори. Сигурна съм, че това винаги е по-полезно за режисьорите.

"Времето на кварките"
„Времето на кварките” е проектът на Гергана Димитрова, който всъщност е пърформанс-лекция за измерението „време” през очите на квантовата физика. Лично на мен този проект ми звучи най-интересно поради познавателния си характер, пък и знам, че е ползвала съветите и знанията на физици. Участват Ангелина Гаврилова, Нейтън Купър, Петър Мелтев, Ивайло Миленков.

"Победителят на времето"






„Рея” е идеята на Петко Стоянов върху текста, създаден от него и Здрава Каменова, вече здраво интегрирана в групата  на 36-те маймуни с предишни проекти. В този т. нар. пърформанс-четене за една телефонистка от бъдещето, която се сприятелява с... дърво, участват Ада Нуцу, Елена Димитрова и ghostdog. Това е и проектът, в който ние зрителите ще съ-участваме.









12-ТИ НОЕМВРИ:
И все пак, ако искате да сте в час с тези от театралните творци, които изследват пространствата извън държавните сцени, то непременно още днес (12-ти ноември и на 27-ми ноември от 20 ч.) трябва да видите премиерното заглавие „ОСТАЛГИЯ” на сдружение „По действителен случай” ( Ирина и Огнян Голеви) в Червената къща. До миналата година те бяха част от Асоциация за Свободен театър, а сега поеха по нелекия път да са извън новата институция АСТ.
„ОСТАЛГИЯ”  е авторски моноспектакъл на Огнян Голев, който е автор и на текста. Очевидно заглавието се заиграва с думата „носталгия”. Проектът звучи интересно най-малкото заради смелостта да ни занимава с напълно актуални теми, което винаги носи опасността да не бъде тълкувано еднозначно. Може би „По действителен случай” най-силно се стремят към напълно авторския, документален и актуален за нас българите театър. За мен е любопитно, че на базата на няколко книги за близкото минало в България (социализма) и коментара, вдъхновен от тях, произвежда представление. Ето какво са ни написали в прес-информацията: Там където хората не говорят за миналото си, то привидно не съществува, нещо като измислена (фалшива) амнезия. Как обаче това рефлектира върху взаимоотношенията между поколенията. Защо бленуваната промяна не настъпва, след като се борим да сме свободни? Какво трябва да направим, че да сме щастливи там където сме родени в ситуация на животинска борба за оцеляване? Защо е нужно да се кланяме на измислени от нас богове, като Топлофикация? Къде съм аз в това, което ми предначертават, там където аз решавам живота си? Своя гледна точка на всички тези въпроси дава новият експериментален театрален проект „Осталгия“.



14-ТИ НОЕМВРИ:
Общо три премиерни спектакъла влизат в рамките на фестивала, но ако вече сте гледали „Навреме”, то можете да посетите съвсем успешно другите два. 

„МЕДЕЯ” (Червената къща – 17 ч.) е 60 минутен танцов проект. Да, това е същият онзи проект, в който участва жива патица, за която се твърди, че е завършен артист. Хореограф е Мирослав Йорданов, а освен патицата на сцената са танцьорите Мирослава Захова и Никола Борисов. Всъщност това е и дебюта на „никога-не-танцувал скулптор и на никога-не-показвана танцьорка”.






Петър Генко
Втората премиера е от 21 ч. в Сфумато на монодрамата „ЧЕРЕН ПЕТЪР” с автор Александър Мануилов. Участва екстремният актьор Петър Генков, същият, който играе и в проектите на Ани Васева и Боян Манчев „Пиеса за умиране” и „Франкенщайн”. Както ни съобщават историята е за един ром, който поставя въпроса: „Можем ли да говорим за циганите и циганинът истински циганин ли е, когато играе ром.”  Веднага се сетих за една чудна съвременна полска пиеса "Двама нещастни румънци, които говорят полски" от Дорота Масловска, в която открито се коментира темата за циганите. Още като я прочетох, знаех, че никой няма да я постави, заради деликатността на темата, а пиесата е истински брилянт.









15-ТИ НОМВРИ:
В този ден няма премиера, но пък още в следобедните часове от 14 – 15, 30ч.  можем да посетим лекцията в Американския център (в Столична библиотека) на тема: “Всичко за култивирането на публики на нови и „трудни” проекти в независимата сцена на Сан Франциско“ с лектор Робърт Авила. Разбира се ние знаем, че театралните механизми в САЩ и у нас са коренно различно, но е любопитно да знаем повече за тяхната театрална политика и философия.
Ако държите да изгледате точно днес всички спектакли от фестивала, веднага ви казвам, че това е невъзможно поради отдалечеността им, но пък и трите предложения можете да ги гледате и извън рамките на фестивала. Това са:




17. 00 ч. - „И МОЯ ЛЮБОВ” по текстове от Библията, „Хирошима, моя любов” М. Дюрас и "Виридиана" от Л.  Буюел и Х. Алехандро можете да гледате в Народно читалище  „Академик Андрей Стоянов – 2003” (ул. Искър 62). Автор на пърфомативно-мултимедийната акция е Валерий Пърликов. Участват – Валерий Пърликов, Анета Янкова – Пърликова и Николай Чилов. Темата: „Бог е любов несмъртна” през призмите на помненото, сънуваното бленувано и кривото огледало на Холокоста.”



19.00 ч. – „Студио 5” – посетете едноименния авторски спектакъл на Цвъ – Цветелина Стоянова по автобиографичната книга на Калин Терзийски „АЛКОХОЛ”, който е необикновен най-малкото с това, че театрализира съвременен български роман и то с участието на самия автор.(продължителност 120 мин.)


21.00 ч. и от 22.00 ч. – в мазето на Ателие Пластелин (ул. Цар Симеон 48) „ВЪОБРАЖЕНИЕТО МЪРТВО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ” по романа на Самюел Бекет – моноспектакъл на английски език с участието на Явор Костов. Режисьор е Янко Велков – Янец, а консултант художник  - Соня Деспотова. Точно на тази пресинформация си дадох сметка, че за всеки проект  на стр. на АСТ има представяне на автори, място – кога, къде, какво и ... защо!!! На този въпрос всички са се оплитали в научно-абстрактно-философски „антипацитивни динамици” по Нушич. Може би не е много уместно да се пита един творец защо е творец.



16-ТИ НОЕМВРИ:
Фестивалният ден започва още от 14 - 17.00 ч. с дискусия в Гьоте институт (Будапеща 1) на тема: "Разговор за културните политики в областта на свободния театър" с модератори Веселин Димов и Ида Даниел. 
Отново не се предлагат премиери и отново е абсурдно в един ден да ги проследите, но ето акцентите.
 17.00 ч. "ОТРОВАТА НА ТЕАТЪРА" от Рудолф Сирера. Спектакълът може да се види на "Сцена IV-ти етаж" в Народен театър. Режисьор е Марий Росен, с участието на Валентин Ганев и Пламен Великов. Премиерата беше в края на миналия театрален сезон, но си струва да се види отново.
19.00 ч. „НЕВИДИМИ 1” в Червената къща. Проектът е на Неда Соколовск и екип на Студио за документален театър VOX POPULI, който нарича себе си ангажиран театър, използващ документални материали и истории на неходещи хора, събрани в емоционален пъзел. Все по-често срещаме така важния вербатим театър, с участието на наричащите себе си „неходещи хора”. След представлението ще има и разговор с публиката, организиран от „Нови драматургии” .

20.20 ч. "CADAVER" - интерактивен танцов пърформънс в Червената къща на Станислав Генадиев и Мартин Пенев, в който вероятно новите технологии взимат активно участие, защото "в реално време разговарят деформиращият се звук и деформиращият го танцьор".



21.30 ч. "НА РЪБА" - съвременен театър на сцената  на Сфумато. Само по снимките на проекта мога да съдя, че вероятно си заслужава да се види. Участват - Стефания Георгиева (актриса и художник), Христо Таков (актьор и музикална среда), Камен Марин (актьор), Димитър Еленски (композитор).

17-ТИ НОЕМВРИ:
 Дискусията от предния ден продължава отново от 14 - 17.00 ч. в Гьоте институт, като отново ще вземат участие и чужди гости на фестивала, които имат опит в областта на свободния театър по света.
Веднага след дискусията от 17.30 ч. в Музей за съвременно изкуство (София Арсенал - бул. Черни връх 2) е проектът "РОМАНС" на Валерия Вълчева и Сдружение "Дарина", който се определил като шекспирова колекция любовници за всички сезони на открито и закрито. В проекта участват и Андрония Попова, Мария Палиева, Елена Димитрова, Жана Илиева, Маргарита Хлебарова, Васил Читанов, Петко Каменов и Петър Генков, плюс осем деца музиканти и актьори.

19.00 ПРЕМИЕРА - "ДА ИЗЯДЕШ ЯБЪЛКАТА" проект на Ида Даниел и сдружение "Нейно Величество Тенджерата под налягане" в Галерия Suspacious. Участват Юлиян Петров, Петър Мелтев и Александър Митрев. Автор на текстовете е Катя Атанасова; Тодор Стоянов (светлина), Даниела Иванова (костюм и обекти). На въпроса: Какво (за проекта), те отговарят - Неспокоен капан за реалност.

21.00 ч. - ПРЕМИЕРА - "АЗАМЕН" - интерактиевн танцов спектакъл на Runabout Project с автор Албена Баева в Сфумато. Участват Александър Манджуков и София Георгиева (хореография и изъпленение), Петя Боюкова - сценография. Отново новите технологии ще влязат в употреба, за да "станем част от едно търсене, посветено на мъжа и жената". В него тяло, дигитални технологии, хореография и глас работят заедно, за да изградят отношенията между две тела, две индивидуалности и заобикалящата ги среда. Специално разработените от Албена Баева сензорни костюми с иновативен софтуер и хардуер позволяват на двамата танцьора да записват и манипулират звук в реално време. Те улавят гласа на партньора и с помощта на движенията и техниката осъществяват различни промени – драматургични конфликти помежду си и със заобикалящата ги среда. Чрез тях всеки изгражда желаната от себе си представа за себе си и за другия. Когато и тя се оказва недостатъчна, само човешкото в изкуството може да ни отведе отвъд думите…

18-ТИ НОЕМВРИ:
Отново Лекция от 14 - 17.00 ч. в Червената къща на тема "Движещото се тяло като потенциал за танц и театър". Всъщност това по-скоро ще е дискусия между лектора Галина Борисова и гостите, провокирана от копи-пейст културата. Ще се обсъди периода на постмодернизма (Джъдсън Чърч) от 60-те години в САЩ и по-специално филмите на Ивон Рейнър.
17.30 - "ДЕВОЛЮЦИЯ" - експериментален куклен театър за възрастни от Петър Пашов - младши в Ателие 313. Участват Тодор Нисторов, Милена Миланова, Десислава Чардаклиева и Димитър Тодоров.
19.00 ч. ПРЕМИЕРА "ГогоДиди" в Студио 5" - театрален джаз вдъхновен от пиесата на Самюел Бекет "В очакване на Годо". Автор на идеята е Юлиян Петров, участват също Сотир Мелев и Даниел Викторов.
Театралната програма на фестивала завършва с пърформанса на Вили Прагер "TRANSFORMABILITY" от 21.00 ч. в Сфумато. Де-мюзикъл по философски текстове е идеята на Прагер с участието също на Соня Преград от Загреб и Тиан Ротевел от Амстердам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар